هوشنگ ضیایی، کارشناس حیات وحش و مشاور معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست در گفتگو با سبزپرس گفت: موضوع ورود ببرها به ایران از اینجا آغاز شد که روسیه از ایران درخواست دو پلنگ کرد و بعد این موضوع مطرح شد که حالا ما در قبال این دو پلنگ که سازمان به روسها می دهد چه چیزی از آنها بخواهیم. من نیز با توجه به اینکه مقاله ای علمی در رابطه با قرابت ژنتیکی ببر مازندران با ببر سیبری به تازگی در یکی از نشریات علمی جهان منتشر شده بود پیشنهاد دادم تا دو قلاده ببر بگیریم و این موضوع نیز توسط سازمان پذیرفته شد.
آمدن این ببرها بهانه خوبی بود برای اینکه پناهگاه حیات وحش میانکاله بار دیگر احیا شود و هدف سازمان نیز همین بود. وی افزود: بنابراین قرار شد میانکاله برای ورود ببرها آماده سازی شود اما وقتی ببرها به ایران آمدند، میانکاله به دلیل کمبود بودجه هنوز آماده نشده بود لذا قرار شد ببرها به مدت یکماه در باغ وحش ارم بمانند تا میانکاله آماده سازی شود.
در همین زمان دکتر صدوق، معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست از محل بودجه تحقیقات حیات وحش ، 80 میلیون تومان برای بازسازی و تجهیز دو تا از پاسگاههای میانکاله که مدتها بود رها شده بودند اختصاص داد و قرار شد اعتبارات لازم برای تامین نیروی انسانی این پاسگاهها هم تامین شود تا به تدریج زیستگاه آماده شود. ضیایی گفت: هدف اصلی برای ارائه پیشنهاد ورود ببر به ایران نجات میانکاله بود. میانکاله در آن زمان روی لبه تیغ قرار داشت و احداث پالایشگاه و جاده نیز از بزرگترین تهدیدات این زیستگاه بود. با این کار حداقل میانکاله سر زبانها افتاد و لااقل جلوی دخل و تصرفات غیر قانونی و ویلاسازی در سواحل آن گرفته شد.
gef، یک میلیون و 600 هزار دلار برای احیای پناهگاه حیات وحش میانکاله اختصاص داد
ضیایی گفت: ورود این ببرها باعث شد تا طرح "احیای پناهگاه حیات وحش میانکاله" مورد موافقت تسهیلات جهانی محیط زیست(gef) قرار گیرد و سازمان محیط زیست، موافقت gef را برای دریافت یک میلیون و 600 هزار دلار برای پروژه احیای میانکاله دریافت کرد. ضمن اینکه در اجلاس ببر نیز ، که در روسیه برگزار شد، ظاهرا کشورهای عضو، قول هر گونه مساعدت برای احیای ببر در ایران را به آقای محمدی زاده هم داده بودند.
وی گفت : در این مدت فقط چند بار از من دعوت شد که به باغ وحش بروم ، مثلا وقتی می خواستند ببرها بیرون آورده و کنار هم قرار دهند به من گفتند که برای بازدید بروم. تااینکه 30 آذر ماه سال جاری، مدیر کل دفتر حیات وحش به اتفاق یکی از دامپزشکان سازمان نزد من آمدند و گفتند که ببر نر دچار اسهال خونی شده و خواستند که من به باغ وحش بروم و از نزدیک حیوان را ببینم. در بازدیدی که داشتم متوجه شدم از زیر دم حیوان چرک و خون خارج می شود. باغ وحش و همکاران حیات وحش سازمان نیز مسئولیتی در قبال ببر قبول نمی کردند.
لذا سریعا موضوع را به دکتر صدوق اطلاع دادم و ایشان روز اول دی ماه در ابلاغی که به من داشتند، عنوان کردند با توجه به وضعیت وخیم ببر من هر کاری میتوانم با همکاری کارشناسان داخلی و خارجی برای انجام هماهنگی های لازم جهت مداوای حیوان انجام دهم.

ضیایی ادامه داد : من نیز از آقای دکتر گرگین که یکی از بهترین جراحان دامپزشک ایران است خواهش کردم و در حضور دامپزشکان سازمان و باغ وحش، ایشان ببر نر را بیهوش کرده و تحت عمل جراحی قرار داد. تا آن زمان نیز نه محیط زیست و نه باغ وحش هیچ اطلاعی از وجود یک نوع بیماری در میان شیرهای باغ وحش که منجر به مرگ دو قلاده از آنها شده بود، من ندادند. عمل جراحی با موفقیت انجام شد ولی دیدیم ببر هنوز خوب نشده و از بینی اش خونابه خارج می شود.
از دکتر تقی پور و دکتر ملوک پور هم که از دامپزشکان زبده بودند در کنار دکتر گرگین و دامپزشکان سازمان کمک گرفتم. نمونه ای از ترشحات بینی ببر به آزمایشگاه خصوصی فرستاده شد تا علت مشخص شود و در این زمان مرتبا ببر با آنتی بیوتیک تحت درمان بود تا اینکه نتایج برخی آزمایشات نشان داد که به احتمال زیاد حیوان دچار بیماری "مش مشه" شده، البته نتیجه نهایی روز شنبه مشخص می شود.
روز پنج شنبه نیز بالای سر ببر بودیم. در تنفس مشکل داشت و با همکار ی همین دامپزشکان سعی کردیم تنفس مصنوعی بدهیم اما نتیجه نداد و نهایتا ببر جان باخت.
احتمال تعطیلی باغ وحش تهران در روزهای آینده وجود دارد
به گفته ضیایی، این بیماری عامل میکروبی دارد و مشترک بین انسان و دام است. این بیماری در اصل متعلق به فرد سمان است و احتمال دارد از طریق گوشت الاغ به گربه سانان بزرگ جثه منتقل شده باشد. اگر وجود این بیماری به تایید برسد قطعا باید سازمان دامپزشکی اقدامات جدی برای تعطیلی موقتی باغ وحش ارم صورت دهد. وی همچنین خاطر نشان کرد: با اینکه مسئولیتی رسمی در قبال ببرها نداشتم و از مردن ببر نر بسیار متاسفم اما خوشحالم که حداقل با کمک دامپزشکان همکارم توانستیم علت این بیماری را شناسایی کنیم شاید باغ وحش تهران بتواند جلوی شیوع بیماری را در بین دیگر حیواناتش بگیرد.
مشاور معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست همچنین درباره اظهارات مدیر باغ وحش تهران مبنی بر ابتلای ببر نر به بیماری ایدز گربه سانان گفت: تست هایی در این مورد انجام شده و ظاهرا مشکوک به این بیماری هم بوده اما نتایج قطعی آزمایشات دامپزشکان هنوز اعلام نشده است