در حالی که فقط چند روز از مرگ ببر نر باغ وحش ارم می گذرد اما همچنان علت مرگ اعلام نشده است به طوری که عده ای از کارشناسان مصرف گوشت الاغ را دليل ابتلاي ببر نر به بيماري باکتريايي مشمشه و مرگ او اعلام کرده اند و عده ای نیز معتقدند اين ببر پيش از ورود به کشور به ويروس FIV يا ايدز گربه سانان مبتلا بوده است. اگر اطلاعات چندانی درباره این بیماری ندارید خواندن این مطلب را به شما توصیه میکنیم.






آشنایی با Feline immunodeficiency virus (FIV) در گربه سانان
بیماری ایدز گربه سانان یا همان سندرم نقص دستگاه ایمنی گربه سانان (FIV) اولین بار در سال 1986 در میان گربه های ایالت کالیفرنیای امریکا کشف شد و با علایمی دقیقا مشابه با بیماری ایدز مورد مطالعه قرار گرفت. البته به گفته کارشناسان، درجه آلودگی به این ویروس (Feline immunodeficiency virus) در گربه ها کاملا متفاوت است. مثلا بر اساس شواهد و بررسی های انجام شده در کانادا و امریکا، FIV عامل بسیار مهمی در مرگ و میر گربه سانان محسوب میشود و گربه های سالم یک تا 2 درصد و گربه های بیمار تا 14 تا 16 درصد در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
ویروسی غیر قابل انتقال از گربه به انسان
نکته قابل توجه این است که FIV یک بیماری طولانی مدت و در عین حال با پیشروی تدریجی محسوب می شود اما ویروس مورد نظر در بیرون بدن حیوان زنده نمی ماند و از گربه به انسان نیز منتقل نمی شود و تنها به داخل خون، مایع بزاقی و مایع مغزی نخاعی گربه بیمار نفوذ می کند.
راه های انتقال بیماریFIV
اصلی ترین راه انتقال این ویروس، زخم ها و جراحت هایی است که در اثر گاز گرفتگی میان گربه ها روی می دهد و بیماری به ندرت به صورت اتفاقی از گربه ای به گربه دیگر سرایت می کند اما امکان انتقال ویروس از گربه ماده باردار و شیرده به جنین های داخل شکم و بچه گربه های تازه متولد شده وجود دارد.در واقع انتقال این ویروس از طریق خون است و در درگیری‌های گربه‌سانان با یکدیگر، این از طریق محل زخم به بدن گربه های دیگر منتقل می‌شود. از طرفی گربه سانان نر بیش از دو برابر گربه سانان ماده در معرض خطر بیماری ایدز گربه سانان قرار دارند و گروهی تمایل بیشتر گربه های نر به درگیری را از جمله علت های این تفاوت قلمداد می کنند. بنابر این به راحتی می توان گفت گربه های خیابانی نسبت به گربه های خانگی شانس بیشتری برای آلودگی به این ویروس دارند. در عین حال، عدم تماس فیزیکی گربه های خانگی با گربه های خیابانی و مناطقی که تراکم جمعیت گربه ها کم است، شانس ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.
ایدز گربه سانان با چه علایمی بروز می کند؟
زمانی که گربه ای با ویروسFIV آلوده می شود ممکن است تا مدت ها هیچ علایمی از بیماری بروز پیدا نکند اما آنچه مسلم است 4 تا 6 هفته پس از آلودگی، تعداد گلبول های سفید خون کاهش چشم گیری پیدا کرده و در بعضی گربه ها در این دوره غده های لنفاوی بزرگ می شود. تب، کم خونی، اسهال، کاهش اشتها، مشکلات چشمی و دهان و دندان، عفونت های پوستی و تنفسی، مشکلات دستگاه عصبی، کاهش وزن و حتی سقط جنین و ابتلا به سرطان خون نیز از جمله علایم ایدز گربه سانان است.






آزمایش خون تعیین کننده است
شناسایی بیماری تنها با آزمایش خون و مشاهده آنتی بادی های ضد ویروس در نمونه خونی امکان پذیر است. البته گاهی بچه گربه های زیر 6 ماه حامل آنتی بادی های FIV هستند که از مادر به آنها منتقل شده است در حالی که خود به ویروس آلوده نیستند. بنابراین تمام گربه های زیر این سن که نتیجه ازمایش آنها مثبت شده است باید بار دیگر و بلافاصله بعد از 6 ماهگی آزمایش تکرار شود.
از پیشگیری تا درمان FIV
هر چند در بسیاری از موارد با طی مراحل درمان بهبودی حاصل می شود اما همواره پیشگیری مقدم بر درمان است و واکسیناسیون بهترین پیشگیری است. البته نیازی به واکسینه کردن هم گربه ها نیست و این واکسن برای حفاظت گربه هایی که در خطر الودگی شدید هستند، توصیه می شود و بر اساس موقعیت ها و توصیه دامپزشک این واکسیناسیون باید انجام شود. (توضیح: واکسن این بیماری در ایران موجود نیست!) بنابر این اگر از یک یا چند گربه نگهداری میکنید باید بدانید که مهم ترین راه پیشگیری از ایدز گربه سانان پرهیز از تماس گربه های خانگی با گربه های خیابانی و خرید گربه از مراکز و پت شاپ های معتبر است.


مترجم: پریسا
منبع: vetinfo.com