سبزپرس : عضو كمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی دلیل اصلی كاهش ماهیان خاویاری دریای خزر را صید بی‌رویه پس از ابطال كارت صیادی صیادان دانست و تاكید كرد: اگر صیادان حافظ دریا شوند هم امنیت دریا حفظ می‌شود و هم با كنترل و نظارت بر ضوابط تعیین شده می‌توانیم از كاهش ماهیان خاویاری جلوگیری كنیم و سبب ادامه حیات این ذخیره نایاب و ارزشمندی كه در دنیا سر زبان‌هاست، شویم.

به نقل از خبرگزاری خانه ملت، حسن خسته‌بند درباره كاهش ماهیان خاویاری دریای خزر تصریح كرد: صید بی‌رویه دلیل اصلی كاهش چشمگیر ماهیان خاویاری است؛ مشكلی كه در حال حاضر در دریای خزر وجود دارد صید بی‌رویه توسط همه كشورهای حاشیه خزر بویژه كشورهای منهای ایران است كه دریا را كاملا جارو كرده‌اند.
نماینده مردم بندرانزلی در خانه ملت ادامه داد: متاسفانه صید بی‌رویه ماهیان خاویاری در كشور ما هم اتفاق می‌افتد و دلیل اصلی آن باطل كردن كارت صیادان با هدف جمع آوری صید ماهی به روش دام گستری است، اما این كار نتایج معكوس داشت چراكه صیادان دام گستر دارای كارت صیادی اجازه نمی‌دادند افراد بدون مجوز وارد دریا شوند و صید كنند، اما پس از ابطال كارت صیادان هر كسی اجازه یافت تا به دریا برود و با گذاشتن دام، صید كند.
خسته‌بند هم‌چنین خاطرنشان كرد: یگان ویژه‌ای كه تحت عنوان حراست دریا برای امنیت دریا و جلوگیری از صیادی غیرمجاز به كار گرفته شد هم نمی‌تواند جلوی این صیادان را بگیرد چرا كه وسعت دریا بسیار بیشتر از امكانات و تعداد این افراد است و آنها نمی‌توانند وجب به وجب دریا را حفاظت و كنترل كنند.
عضو فراكسیون محیط زیست ابطال كارت‌های صیادی صیادان را اشتباه بزرگ شیلات دانست و گفت: متاسفانه شیلات تاكنون هم این اشتباه و خطا را قبول نكرده و در مقابل آن هیچ پاسخی نداده است، اما نتیجه این خطا نزول ماهیان خاویاری است و تا كنون هم هیچ‌كس سوال نكرده كه چرا با توجه به ابطال كارت صیادان با هدف جمع آوری صید دام گستر و افزایش برداشت ماهیان خاویاری این امر تحقق نیافته است، این سوال بزرگی است كه باید مسوولان و متولیان حفاظت از ماهیان خاویاری و در راس آنها وزیر پاسخ دهند.
به گفته نماینده بندرانزلی در مجلس، منطق و هدف حذف صیادان دام گستر این بود كه ماهیان خاویاری در این دام‌ها نیفتند تا ماهیان خاویاری بیشتری در آینده صید شوند اما درست بر عكس شد، چرا كه در آن زمان تنها صیادان دارای كارت با رعایت ضوابط تعیین شده می‌توانستند صید كنند و نظارت و كنترل هم می‌شد اما بعد از ابطال این كارت‌ها همه به دریا رفتند، یعنی اگر قبلا 4 هزار صیاد بود الان 40 هزار نفر هست و كسی هم نمی‌تواند آنها را محدود و كنترل و بازداشت كند.
عضو فراكسیون محیط زیست با اشاره به پیشنهادی كه به اداره شیلات برای حل این معضل داده است، گفت: اما از آنجایی كه عادت نكرده‌ایم شكست‌های خود را بپذیریم این پیشنهاد به بهانه‌های كاذب توسط مسوولان رد می‌شود، پیشنهاد این بود كه دریا را به خود صیادان بسپاریم و به آنها مجوز بدهیم تا بر اساس ضوابط صید كنند حتی می‌توان محدوده‌ای از دریا را به صیادان اجازه داد مانند كاری كه محیط زیست در تالاب انزلی انجام می‌دهد، این پیشنهاد با تمام نواقصی كه دارد در مجموع نتایج مثبتی به دنبال خواهد داشت.
خسته‌بند افزود: در صورت اجرای این پیشنهاد صیادان دارای كارت به دیگران اجازه صید نمی‌دهند، لذا موضوع كنترل خواهد شد، ضمن این‌كه ایستگاه‌های صیادی، تعداد صیادان، میزان صید و زمان صید دارای ضوابط مشخص و كاملا كنترل خواهد شد، البته این پیشنهاد باید ابتدا به صورت پایلوت انجام شود و در صورت موفقیت به كل دریای خزر گسترش یابد، اگر این امر تحقق یابد مشكل كاهش ماهیان خاویاری حل خواهد شد، در غیر این صورت میزان ماهیان خاویاری به صفر خواهد رسید.
عضو كمیسیون اقتصادی درباره تشكیل كمیته ملی حفاظت از ماهیان خاویاری و یگان ویژه حفاظت تصریح كرد: تشكیل این كمیته تنها در شعار، نوشته، برگزاری همایش و با صرف هزینه‌های هنگفت محقق می‌شود، این كار باید با توجه به پیشنهاد مذكور و انجام آن به صورت پایلوت انجام شود، در غیر این صورت با شعار، نوشته و تشكیل كمیته جواب نمی‌دهد، تنها راه این است كه دریا توسط خود صیادان حفاظت شود.
خسته‌بند، نماینده بندر انزلی در خاتمه گفت: البته شیلات در سال‌های اخیر اقدامات خوبی در ارتباط با پرورش ماهیان دریایی در بیرون از دریا با استفاده از آب دریا و پرورش ماهی در قفس انجام داده است كه یك اقدام بسیار خوب است و جای تشكر و تقدیر دارد. این یك حركت بسیار خوب و منطقی برای حفظ، صیانت و نگهداری ماهیان دریای خزر بویژه ماهیان خاویاری خواهد بود.