بچه ها یه خبر خوب. من چند وقت پیش یه مطلب نوشتم توی هفته نامه سلامت درباره نگهداری از همستر، پرنده و گربه در خانه اما نگهداری از سگ نگهبان (مصاحبه با دکتر ژابین) بیشتر از 10 بار رفت توی صفحه اما مدیرمسوولمون هر بار به بهونه ای درش آورد و من گذاشتمش توی خبرگزاری سلامتیران و بلافاصله از معاونت مطبوعاتی ارشاد نامه اومد که مصاحبه رو برداریم از روی سایت. جالب اینه که توی اون سه روز خبر تاپ صفحه بود. خلاصه دو هفته پیش یه مطلب نوشتم برای همشهری تندرستی و امروز سردبر محترم زنگ زد و گفت بالاخره چاپش کردیم. البته بنا به دلایلی با اسم مستعار (اسم دختر خاله گرامی). البته یه ستون هم داره با این موضوع که «چگونه با مرگ حیوان خانگی خود کنار بیاییم» که اون توی صفحه اینترنتی نیومده و به محض اینکه شماره جدید تندرستی رو بگیرم، اون رو هم میذارم توی سایت. این هم گزارشی که در شماره 8 مجله تندرستی (یکی از مجلات زیر مجموعه همشهری) چاپ شده:

همه چیز درباره نگه داری از حیوان خانگی در خانه

Resigzed Image Click this bar to view the full image.


انسان جزیی از طبیعت است و تمام اجزای طبیعت را هم دوست دارد. بسیاری از کسانی که در شهرهای بزرگ زندگی می‌کنند در تعطیلات از ته دل آرزو دارند که چند روزی را در محیطی پر از گیاهان سرسبز با سر و صدای حیوانات بگذرانند اما عده‌ای مایلند به صورت روزمره و در محل زندگی هم با طبیعت در ارتباط باشند. بنابراین در خانه خود (هر چقدر هم که کوچک باشد)، گیاه آپارتمانی یا حیوان خانگی نگه‌می‌دارند.
انگیزه‌‌های مختلف برای نگهداری از حیوانات
افراد از نگاه داشتن حیوان خانگی انگیزه‌های مختلفی دارند:
عشق به حیوانات: عده‌ای از افراد علاقه بسیار شدیدی به حیوانات دارند و مایلند در محل زندگی آنان جانوری دوست‌د‌اشتنی هم زندگی کند. آنها حیوانات را مهربان و بی‌گناه می‌دانند و با تمام وجود از آنها مراقبت می‌کنند.
ظلم دیگر انسان‌ها: برخی افراد انسان‌ها را موجوداتی مخرب و ظالم می‌دانند و از اینکه بشر برای اهداف خود حیوانات را می‌کشد یا محیط زیست پاک و زیبای آنها را آلوده و تخریب می‌کند، ‌شکایت دارند و تا جایی که توانایی داشته باشند برای مراقبت از حیوانات، وقت، انرژی و سرمایه می‌گذارند.
دوستی انسان و حیوان: عده‌ای از افراد برای حیوانات حق ویژه‌ای قائلند و معتقدند انسان و حیوان باید در کمال صلح و آرامش کنار هم زندگی کنند.
تامین خلأ عاطفی: افرادی که در شهری غریب زندگی می‌کنند، خانواده خود را از دست داده‌اند یا با دیگران احساس نزدیکی یا دلبستگی نمی‌کنند برای مقابله با خلأ تنهایی خود به حیوانات روی می‌آورند. این افراد به‌منظور بهبود اختلالات روان‌شناختی و ارتباطی خود (مثلا افسردگی و مشکل در دوستیابی) حیوانات را نگه‌می‌دارند.
مدپرستی: گاهی نگه داشتن برخی حیوانات در جامعه رواج می‌یابد و افرادی که استطاعت ایجاد امکانات لازم را دارند به این مد روز، روی می‌آورند. آنان شاید علاقه چندانی به نگهداری از حیوانات نداشته باشند و فقط بخواهند از هم‌رده‌های خود عقب نمانند.
علاقه کودکانه: ممکن است کودک یا نوجوانی به دنبال اینکه دوست یا همکلاسش حیوانی خریده و با شنیدن خاطرات و ماجراهای این حیوان بامزه به خریدن حیوان خانگی علاقه و اصرار بورزد.
با هر انگیزه‌ای که یک حیوان خریده شده باشد، مرز بین حیوان‌دوستی و حیوان‌آزاری بسیار باریک است؛ اگر حیوانی می‌‌تواند در محیطی که طبیعت و خلقت برای آن در نظر گرفته است به راحتی زندگی کند، نگه داشتن آن در قفس و تحت شرایطی که ما دوست داریم، نوعی حیوان‌آزاری محسوب می‌شود و نمی‌توان به این کار نگهداری از حیوان گفت.
ارتباط بین شخصیت و نوع حیوان خانگی
صاحبان حیوانات خانگی تیپ‌های شخصیتی به‌خصوصی دارند و بعضی مطالعات خارجی نشان داده‌اند افرادی که از حیوانات خانگی نگهداری می‌کنند با مشکلات عاطفی‌ای از قبیل داغدیدگی راحت‌تر کنار می‌آیند و نسبت به سایر افراد سلامت هیجانی بهتری دارند. در مطالعه‌ای دیگر هم مشخص شده که نگهداری از حیوان خانگی تاثیر مثبتی در ثبات هیجانی و برون‌گرایی افراد دارد؛ به عبارتی صاحبان حیوان خانگی بهتر می‌توانند در اجتماع ارتباط برقرار کنند.
تعدادی از محققان خارجی معتقدند افرادی که از لحاظ روحی وضعیت سلامت بهتری دارند، برای خرید حیوان خانگی اقدام می‌کنند و گروهی دیگر اعتقاد دارند ارتباط با حیوانات باعث بهبود روابط و روحیه افراد می‌شود. با وجود این برخی از مطالعات در خارج و البته داخل کشور، عکس این نتایج را نشان می‌دهند.
براساس مطالعه‌ای که توسط پژوهشگران ایرانی انجام شده، سلامت روانی صاحبان حیوان خانگی، کمتر از جمعیت عمومی کشور ‌است.
پژوهشگران درباره ارتباط شخصیت افراد با نوع حیوانی که نگه می‌دارند پژوهش چندانی انجام نداده‌اند و همین نتایج موجود هم اندکی با هم متناقضند.
پس نمی‌توان درباره تاثیر نگهداری از حیوان خانگی بر شخصیت افراد اظهارنظر قطعی کرد. با وجود این صاحبان حیوانات خانگی مختلف در بعضی ویژگی‌های شخصیتی مشابه هستند اما هنوز نمی‌توان گفت که آیا افرادی که ویژگی‌های شخصیتی به‌خصوصی دارند، نوع خاصی از حیوانات را خریداری می‌کنند یا بر عکس، نگهداری از آن حیوان، سبب بروز این ویژگی‌های شخصیتی در آنها شده است:
صاحبان اسب: افرادی که اسب نگه می‌دارند معمولا نسبت به سایرین با تمایل بیشتری به درون‌گرایی دارند.
صاحبان لاک‌پشت: دیده می‌شود که دارندگان لاک‌پشت در امور مختلف سختکوشی بیشتری از خود نشان می‌دهند و به طور کلی قابل اعتمادترند.
صاحبان مار: افرادی که در خانه مار نگه می‌دارند، معمولا مایلند تجارب جدید کسب کنند و به عبارتی ماجراجویی را دوست دارند.
صاحبان ماهی: افرادی که ماهی دارند، معمولا شوخ‌طبع و بانمک هستند.
صاحبان پرنده: افرادی که پرنده نگه می‌دارند، در بعد عملکرد اجتماعی خود نسبت به صاحبان دیگر حیوانات ضعیف‌تر هستند؛ یعنی ارتباط اجتماعی آنان به خوبی سایر افراد نیست.
با وجود این، محققان برای بررسی تاثیر پرندگان خانگی بر روحیه سالمندان، تعدادی سالمند را به دو دسته تقسیم کردند و به یک گروه آنها گیاه و به گروهی دیگر پرنده دادند.
بعد از شش ماه، سالمندانی که از پرندگان مراقبت می‌کردند، نسبت به صاحبان گیاهان آپارتمانی، سلامت روانی بهتری از خود نشان دادند.

Original thread: همه چیز درباره نگه داری از حیوان خانگی در خانه, Author: paniparis, Site: تالار گفتگوی پرشین پت(مای پت)