حکیم مهر - بستنی ماهی فرآورده ای شیلاتی است که سرشار از پروتئین ماهی بوده و با هدف افزایش سرانه این آبزی تهیه شده است.
معاون توسعه تولید مؤسسه تحقیقات شیلات ایران با اعلام این مطلب گفت: حدود 40 فرآورده شیلاتی توسط تحقیقات شیلات تهیه شده است که مسیر تجاری سازی و تولید کارخانه را می پیماید.
فریدون رفیع پور افزود: اسنک حجیم شده ماهی برای تولید انبوه به کارخانه رفته و پیش بینی می شود در سال جهاد اقتصادی تعداد بیشتری از فرآورده های شیلاتی به تولید کارخانه ای برسد.
وی خاطرنشان کرد: بر خلاف آنچه تصور می شود، بستنی ماهی حاوی گوشت و یا بوی این آبزی نبوده، بلکه از پروتئین ماهی به صورت خشک و شبیه کنسانتره های میوه استفاده می شود.
رفیع پور ادامه داد: چربی، املاح و خاکستر ماهی در این فرآورده مورد استفاده قرار نمی گیرد و پروتئین ماهی (fpc) توسط روشی خاص از گوشت ماهی جدا شده و به صورت پودری جایگزین پروتئین حیوانی می شود.
وی تصریح کرد: این فرآورده جدید 90 درصد پروتئین ماهی داشته و 10 درصد مابقی آن را رطوبت تشکیل می دهد.
تحقیقات شیلات در تمامی محافل قانونی از یافته های تحقیقاتی دفاع می کند
معاون توسعه تولید تحقیقات شیلات ایران یادآور شد: با کارخانه تولیدکننده این فرآورده چندین جلسه برگزار شده است و قرار است برای مذاکره و بازدید از خط تولید آن جلسه ای دیگر برگزار شود.
رفیع پور تاکید کرد: موسسه تحقیقات شیلات ایران به مدت پنج سال حمایت از این یافته تحقیقاتی را انجام می دهد. به گونه ای که در گرفتن مجوزهای مربوط به اداره نظارت غذا و داروی وزارت بهداشت همکاری کرده و در تمامی محافل قانونی از این یافته دفاع می کند.
وی اظهار داشت: محصول تولید شده تحت لیسانس موسسه تحقیقات شیلات ایران ارایه می شود و کارهای نظارتی و کارشناسی مربوطه در حین تولید نیز توسط محققان شیلاتی انجام خواهد شد.
رفیع پور همچنین گفت: تولید بستنی ماهی نیازمند یک سری شرایط خاص است، چون در ابتدا باید fpc تولید شود و از آنجایی که تولید این ماده به ادوات نیاز دارد، در دور سوم سفر اخیر هیات دولت به گیلان اعتبارات بسیار مناسبی برای خرید و ورود دستگاههایی که برای فرآوری محصولات شیلاتی لازم است، اختصاص یافت.
وی در ادامه افزود: از صاحبان صنایع نیز دعوت می شود تا برای ورود دستگاههای مورد نیاز همکاری کنند.
تحقیقات، اقتصادی فکر نمی کند
معاون توسعه تولید تحقیقات شیلات ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر fpc به صورت دستی تولید می شود که با صنعتی شدن آن، امکان تولید یک تن از آن وجود دارد.
رفیع پور ادامه داد: ارزش غذایی fpc تولیدشده 70 درصد پروتئین است که می تواند جایگزین مناسبی برای پروتئینهای حیوانی باشد.
وی تصریح کرد: بستنی از نظر ارزش، غذایی کامل تلقی می شود که با ایجاد فرآورده های جدیدی چون بستنی ماهی امکان جایگزینی پروتئینهای حیوانی با پروتئینهای آبزیان فراهم می شود.
رفیع پور درباره مبلغی که باید برای خرید این یافته توسط کارخانه ها پرداخت شود، اظهار داشت: تحقیقات، اقتصادی فکر نمی کند و با ورود دانش فنی به صنعت و از آن طریق، به سفره خانوارهای ایرانی، وظیفه تحقیقات به اتمام می رسد.
وی از اجرای پروژه های مربوط به فرآوری آبزیان تا سال 93 خبر داد و یادآور شد: سندی در حال آماده سازی است که بر اساس آن اعتبارات مختلف تا سال 93 اخذ می شود و پس از آن تولید انبوه آن در سطح کشور آغاز می شود.
معاون توسعه تولید تحقیقات شیلات ایران در پایان تاکید کرد: امیدواریم با ورود فرآورده های شیلاتی به سبد غذایی مردم، آبزیان بتوانند جای مرغ و گوشت را بگیرند.