يك تيم از محققان ژنتيك در تحقيقات خود در پيگيري تاريخچه تكامل هزاران ساله با توالي ژنوم گسترده به اين نتيجه رسيدند كه ريشه برنج در چين است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، بر اساس يافته‌هاي دانشمندان دانشگاه نيويورك كه در مجله مجموعه مقالات علمي آكادمي علوم منتشر شده، برنج اهلي شده احتمالا براي اولين بار در حدود 9000 سال پيش در دهكده يانگتزه چين وجود داشته است.
تحقيقات قبلي منشا برنج اهلي‌شده را هند و چين معرفي كرده بود.
اين پژوهش توسط دانشمندان مركز ژنوميك و سيستم‌هاي زيست‌شناسي و دپارتمان زيست‌شناسي دانشگاه نيويورك، دپارتمان زيست‌شناسي سنت لوئيز دانشگاه واشنگتن، دپارتمان ژنتيكي دانشگاه استنفورد و دپارتمان كشاورزي دانشگاه پوردو انجام شده است.
برنج آسيايي يا Oryza sativa يكي از قديمي‌ترين گونه هاي محصول زراعي در جهان است. اين برنج همچنين جزو محصولات بسيار متنوع است كه از ده‌ها هزار تنوع شناخته‌شده در دنيا برخوردار است. برنج ژاپني و هندي، دو گونه اصلي برنج و معرف بيشتر تنوع‌هاي جهاني هستند.
از آنجايي كه برنج بسيار متنوع است، خاستگاه آن مورد بحث بسياري از دانشمندان قرار دارد. يكي از نظريه‌ها بر اين اساس است كه گونه‌هاي هندي و ژاپني اولين بار از گونه برنج وحشي قرمز اهلي شده‌است.
بر اساس نظريه دوم، ‌اين دو گونه اصلي برنج به طور جداگانه و در قسمتهاي مختلف آسيا اهلي شده‌اند. اين نظريه در سالهاي اخير بيشتر رايج شد چرا كه زيست‌شناسان موفق به شناسايي تفاوت‌هاي ژنتيكي قابل توجهي در ميان گونه هندي و ژاپني شدند.
در تحقيقات جديد، دانشمندان تاريخ تكامل نژادي برنج اهلي‌شده را با استفاده از مجموعه داده‌هاي منتشر شده قبلي مجددا ارزيابي كردند.
آنها با استفاده از الگوريتم‌هاي مدرن رايانه‌اي به اين نتيجه رسيدند كه اين دو گونه برنج از ريشه يكساني برخوردار هستند چرا كه از رابطه ژنتيكي نزديكي به هم نسبت به ساير گونه‌هاي برنج وحشي يافت شده در هند و ژاپن برخوردار بودند.