يک زيست شناس گفت: خوتکا (اردک) مرمري در سطح جهاني در خطر و نادر است و به همين سبب در زمره پرندگان حمايت شده در ايران محسوب مي شود.
پروفسور نصرالله رستگار پوياني در گفت‌وگو با خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با استناد به کتاب پرندگان ايران نوشته جمشيد منصوري در خصوص اردک مرمري، اظهار داشت: اردک مرمري (خوتکا مرمري) با نام علمي marmaronetta angustirostris پرنده اي از تيره اردک‌هاي روي آب چر مي باشد اين پرنده 41 سانتيمتر طول دارد و تنها اردک روي آب چر است که نر و ماده آن هم شکل هستند.
وي افزود: اردک مرمري از خوتکا اندکي بزرگتر است و گردني درازتر و سري بزرگتر دارد پر و بالش قهوه اي تيره و روشن، با طرح « مرمري» و کله بيضوي شکل تيره رنگي در اطراف چشمانش مشاهده مي شود سر اين پرنده به نظر بزرگ و گرد مي نمايد و پس سرش اندکي بلند به شکل کاکل کوچکي روي آن ديده مي شود.
رستگار پوياني در ادامه گفت: در پرواز بالها کم رنگ مي نمايد و شاهپرهاي ثانويه نيز بي رنگ ديده مي شود و دمش به رنگ نخودي مايل به سفيد است اين پرنده غالبا لابه لاي علفها پنهان مي شود صداي پرنده نر شبيه «جيک،jeak » و پرنده ماده صدايي سوت مانند ارد.
مديرگروه زيست شناسي دانشگاه رازي کرمانشاه در رابطه با زيستگاه اردک مرمري اظهار داشت: اين پرنده در مناطق تالابي، درياچه ها و نواحي باتلاقي که داراي پوشش گياهي متراکم است به سر برده و در مناطق آب شيرين يا لب شور، با پوشش گياهي متراکم، توليد مثل مي کند. در ايران به صورت نيمه مهاجر و بومي ديده مي شود و حدود يک سوم جمعيت جهاني اين پرنده را در بر مي گيرد و در استان فارس، آذربايجان و گاهي نيز در درياچه هامون توليد مثل مي کند در استان کرمانشاه اردک مرمري در اطراف رودخانه هاي استان ديده مي شود که زمستان خود را مي گذراند.
رستگار پوياني در پايان گفت: اردک مرمري در سطح جهاني در خطر و نادر است به همين سبب در زمره پرندگان حمايت شده در ايران محسوب مي شود بنابراين بايد با دقت تمام کليه زيستگاه هاي توليد مثلش خصوصا در درياچه پريشان، درياچه ارژن، گوري گول و درياچه هامون، تحت حفاظت کامل قرار گيرد.