Resigzed Image Click this bar to view the full image.




فقط نوع و تکرار مصرف مواد غذایی شیرین نیست که در ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه دخالت دارد، بلکه نحوه خوردن یا به عبارتی عادات مصرف این غذاها و برخی غذاهای دیگر نیز می‌تواند تاثیر مخربی بر ساختمان دندان داشته باشند.


عاداتی مثل خوردن و نوشیدن غیرعادی، مکیدن مرکبات و مزه‌مزه کردن و نگهداشتن نوشیدنی‌های اسیدی مثل نوشابه در دهان می‌توانند باعث سایش زیادتر مینای دندان شوند. این عادات مخرب تاثیر به مراتب زیادتری نسبت به خوردن معمول این مواد دارند. لطفا به جملات زیر توجه کنید: شکرها (شکر میوه‌ها، شکر شیر و قند) و غذاهای پخته‌شده با نشاسته (نان، کیک و...) می‌توانند باعث پوسیدگی شوند.غذاهای چسبنده (مثل کشمش، شیرینی و...) دارای خطر زیادتری در ایجاد پوسیدگی نسبت به آنهایی که به راحتی تمیز می‌شوند، هستند.مکیدن لیمو، ترشی، یا ترکیبات شور و پرنمک می‌تواند آثار مخربی روی دندان داشته باشد.


با مقایسه 3 جمله بالا مشخص می‌شود که علاوه بر نوع ماده، روش استفاده از مواد غذایی نیز اثرات بیماری‌زایی دارد.قرار گرفتن دندان در معرض غذاهای اسیدی که می‌تواند غلظتی برابر با اسید یک باطری ماشین داشته باشد می‌تواند منجر به حساس شدن دندان‌ها و حتی آسیب دائمی به عصب دندان‌ها شود. در این حالت اسید مورد نیاز جهت تخریب بافت دندان به جای این‌که توسط باکتری‌ها ساخته شود با غذای ترش و اسیدی تامین شده است و با عادت مخرب همراه آن تشدید شده است. اگر سطح اسیدی مایع یک باطری در حد 5/0 باشد اسید لیمو در حد 2/2 و اسید پرتقال 5/3 و نوشابه کوکا در حد 3/2 خواهد بود. در بسیاری از مواد سوپرمارکتی اسیدسیتریک وجود دارد که می‌تواند باعث ضعیف شدن مینا شود و مدت زمان حداقل 4 ـ 3 ساعت لازم است تا بزاق بتواند اثر اسیدی آن را خنثی کند، چرا که ترکیبات تشکیل‌دهنده آن قندها هستند که سوخت مورد نیاز باکتری‌ها را برای ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه فراهم می‌کنند.انواع و اقسام شیرینی‌ و ترشی در بازار وجود دارد که به معنای وجود اسید سیتریک قابل توجه در ترکیبات تشکیل‌دهنده آنها است. این مواد می‌تواند باعث سایش و ضعیف شدن مینای دندان شود که دژ اولیه و محکم و مقاوم آن است.در این خصوص بهتر است: 1 ـ والدین را نسبت به خطرات حاصل از این مواد آشنا کنیم تا بتوانند با آن برخورد کنند.2 ـ کودکان تشویق شوند تا خریدن این محصولات را کاهش دهند.3 ـ به کودکان یاد دهیم تا بلافاصله پس از مصرف این مواد مسواک نزنند.چراکه با حضور این مواد و اسید موجود مینای دندان ضعیف شده و مسواک می‌تواند سطح صاف و یکدست مینا را مخدوش کند.در این صورت بهتر است برای کاهش شدت اسیدی بودن محیط دهان بجای تشویق به مسواک‌زدن، کودک را برای شستشوی
مرتب دهان با آب راهنمایی کنیم.

منبع:فنی ایران