50 قلاده یوز داریم  

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با استفاده از مشارکت مردمی مهمترین هدف فاز دوم پروژه حفاظت از یوزپلنگ است. 


به گزارش خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، احمدعلی کیخواه در مراسم امضای فاز دوم پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با همکاری سازمان ملل افزود: اکوتوریسم پایدار در منطقه توران، مدیریت مشارکتی چرای دام در میاندشت و مدیریت شکار پایدار در یزد محورهای اصلی فاز دوم این پروژه هستند. 


وی گفت: این پروژه در سال 2001 میلادی با اعتبار دو میلیون و 400 هزار دلار که 50 درصد آن از طریق برنامه عمران ملل متحد و 50 درصد آن توسط ایران تامین می‌شود، آغاز شد و در سال 2012 میلادی به خاتمه رسیده است. 


معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همه فعالیت‌هایی که در راستای این پروژه انجام شده به سه محور آموزشی - تحقیقاتی، پایش و حفاظت خلاصه می‌شود. 


وی ادامه داد: در زمان آغاز این پروژه کل زیستگاه یوزپلنگ 1.5 میلیون هکتار برآورد می‌شد که اکنون این وسعت به شش میلیون هکتار رسیده و حتی احتمال می‌رود که در سطح وسیع‌تری از کشور یوزپلنگ حضور داشته باشد. علاوه بر آن در زمان اجرای فاز اول پروژه برای تهیه حتی یک عکس از یوزپلنگ آسیایی محدودیت داشتیم اما امروز فیلم‌های متعددی از یوزپلنگ در زیستگاه‌های مختلف داریم که گویای بزرگترین دستاورد پروژه است. 


معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه اکنون حداقل 50 قلاده یوزپلنگ در کشور وجود دارد افزود: با اینکه به شرایط تثبیتی رسیده‌ایم اما هنوز با خطر انقراض این گونه مواجه هستیم و با حفظ کامل آن فاصله داریم. 
کیخواه اظهار کرد: دانش تخصصی در ارتباط با یوزپلنگ که در درون سازمان حفاظت محیط زیست که در میان محیط بانان و مردم کامل شده است و ظرفیت‌سازی بسیار خوبی در حوزه تشکل‌های مردمی صورت گرفته و اکنون بخش قابل توجهی از بار تحقیقاتی این پروژه توسط همین گروه‌ها صورت می‌گیرد. 


وی با بیان اینکه پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی با طیف وسیعی از نهادهای بین المللی همکاری دارد، افزود: این همکاری‌ها به گونه‌ای است که حتی از ظرفیت بین‌المللی این پروژه در مورد سایر پروژه‌های سازمان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. 


کیخواه تصریح کرد: انتظار داریم در پایان این پروژه مردم به صورت ملموس‌تری منافع مشارکت در حفاظت از یوزپلنگ آسیایی را لمس کنند چرا که حفاظت از این گونه با منافع مردم محلی ارتباط مستقیم دارد.