ه گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیوساینتیست، PG5 بزرگ‌ترین مولکول مصنوعی پایداری است که تا به‌حال ساخته شده است. این مولکول با قطری برابر 10 نانومتر و جرمی برابر 200 میلیون اتم هیدروژن با زائده‌هایی شاخه‌مانند تزئین شده و مسیر تولید ساختارهای پیچیده با قابلیت ذخیره دارو درون پیچ‌وخم‌ها و یا اتصالات مولکولی را در مواد مختلف هموار خواهد کرد. پیش از این پلی‌استیرن بزرگ‌ترین مولکول ترکیبی پایدار بود که از جرم 40 میلیون برابر اتم هیدروژن تشکیل شده بود.
ریزمولکول‌های پیچیده در طبیعت به وفور یافت می‌شود و مولکول PG5 ابعادی برابر یک تک‌رشته ویروس تنباکو دارد، اما ساخت چنین مولکول بزرگی در آزمایشگاه بسیار دشوار است، زیرا اجزای این مولکول در حین فرآیند تولید تمایل به جداشدن از یکدیگر دارند.
Resigzed Image Click this bar to view the full image.
برای خلق این مولکول غول‌پیکر، محققان موسسه تکنولوژی فدرال سوئیس در زوریخ از پلیمریزاسیون استاندارد استفاده کردند که طی آن، مولکول‌های کوچک‌تر به یکدیگر وصل شده و زنجیره‌ای بلند را تشکیل می‌دهند و سپس، به این زیرساخت کربون-هیدروژن، شاخه‌هایی از حلقه‌های بنزن و نیتروژن به همراه کربن و هیدروژن افزودند. این چرخه چندین‌وچند بار تکرار شد تا با افزوده‌شدن شاخه‌های فرعی‌تر به شاخه‌های موجود این مولکول، ساختاری درخت‌مانند به‌وجود بیاید. درنهایت پس از 170هزار اتصال، مولکول PG5 بدست آمد.
محققان معتقدند ساخت مولکول‌هایی مشابه PG5 می‌تواند در ساخت ابزارهای انتقال دارو که می‌توانند به واسطه شاخه‌های متعددشان به هدف متصل شده و دارو را انتقال دهند، کاربرد داشته باشد. محققان باور دارند در حال حاضر هیچ پدیده‌ای وجود ندارد که بتواند با گنجایش مولکول PG5 مقابله کند.