دکتر "جنکینس": برای تامین امگا 3 از منابع گیاهی استفاده کنید، نه ماهی!



مطالعات اخیر نشان داده است که زنجیره اسیدهای چرب امگا-۳ شامل اسید دوکوزاهگزانوئیک یا "دی اچ ا" و اسید ایکوزاپنتوانوئیک یا "ای پی ا" میباشد که می تواند برای حفظ سلامتی قلب بزرگسالان و کمک به رشد مغز در جنین و کودکان مؤثر باشد. بنابراین، بعضی ها ماهی یا روغن ماهی مصرف می کنند که حاوی این اسیدها می باشد. اما دانشمندان درمورد تأثیرات فیزیكی اسیدهای چرب امگا- ۳ که از این حیوانات بدست می آید چه می گویند؟ 



آیا این مواد برای بدن ما ضروری هستند؟ 
بهترین راه برای حفظ سلامت قلب چیست؟





دکتر دیوید جنکینس،
 استاد علوم تغذیه در دانشگاه تورنتو کانادا و مدیر کلینیک تغذیه و مدیر مرکز بهبود بخشی عوامل خطر دربیمارستان سنت میکائیل تورنتو هستند....
سالهای مدید، تحقیقات دکتر جنکینس صرفاً به موضوع 
استفاده از رژیم غذایی برای جلوگیری و معالجه "هایپر لیپیدما" یا مقادیر بالای چربی یا لیپید در جریان خون، و نیز دیابت اختصاص داشته است. 
وی بیش از ۲۰۰ مقاله و آثار دیگر در این مورد و موارد مشابه منتشر کرده است. ایشان بخاطر کمکهای فوق العاده شان در زمینه 
پزشکی، جوایز زیادی دریافت نموده اند از جمله جایزه انجمن علوم تغذیه کانادا، جایزه بوردن، جایزه طلایی تغذیه کالج آمریکا
 برای تحقیقات بالینی و جایزه "بنجامین سپاک" برای دلسوزی در طب توسط کمیته پزشکان برای پزشکی متعهد. :


بیماری انسداد شریانهای قلب، یک بیماری مزمن است که موجب باریکی و یا گرفتگی سرخرگهایی که به قلب می روند میشود، که این امر منجر به کاهش رسیدن اکسیژن به اعضاء حیاتی میشود. اگر قلب از نارسایی اکسیژن رنج ببرد، ممکن است حمله قلبی رخ دهد. 
یکی از مشکلاتی که ما با آن روبرو بودیم این بود که وقتی ما آنژیوپلاستی می کردیم زمانی که ما بالن را درون سرخرگ می گذاشتیم و آنرا منبسط می کردیم و سرخرگ را باز می کردیم تا سرخرگ را از حالت انسداد در بیاوریم. پس از آنژیوپلاستی چیزی که رخ میداد به آن انقباض مجدد مجراها میگویند؛ به عبارت دیگر، سرخرگ مجدداً خیلی سریع بسته می شود و اغلب مسدود می گردد یا به آن باریکی قبلی باز میگردد یا حتی از زمان قبل از انبساط باریکتر میشود. 

بعضی از دانشمندان در سال ۱۹۹۰ به این نتیجه رسیدند که مصرف روغن ماهی می تواند به توقف بسته شدن دیواره سرخرگ کمک کند و از اینرو، از بیماری شریان قلب جلوگیری می کند. 


اما در سالهای اخیر محققین این مطالعات را دوباره بررسی کردند و به نتایج متفاوت دیگری دست یافتند. 

مطالعات آنژیوپلاستی همیشه منجر به نتایج مطلوبی نمیشود. دکتر، "آلکساندر لیف" یکی از افرادی بود که یکی از این تحقیقات قطعی را انجام داد که نشان میداد که واقعاً به نظر نمی رسد که آن به طریقی که ما فکر می کنیم کار کند. 
مشکل دیگر، یک مطالعه در رابطه با روغن ماهی و سکته ی قلبی وجود داشت. در ۴ گزارش از آزمایش های کلینیکی آمده است که استفاده از روغن ماهی از حمله قلبی جلوگیری می کند؛ 
اما، پنج سال بعد از اولین تحقیق، کسانی که روغن ماهی خورده بودند، بدتر از گروهی که نخورده بود، بودند. آن چیزی که آنها در موردش تحقیق نکردند پی گیری "دی ای آر تی" (آزمایش رژیم و عفونت مجدد بود.) وقتی که مطالعات "دی ای آر تی" پیگیری شد، حافظه متابولیکی، نامی که ما اکنون به آن میدهیم، اگر چه افراد برای آزمایش و یا کنترل تصادفی نمیرفتند، آنها پس از پنج سال وضعیت بدتری پیدا میکردند. 


از اینرو، مهم است که وقتی تحقیقی به انجام میرسد، اثرات بلند مدت آن نیز تحت نظارت قرار داده شود. 

سپس تحقیق دی ای آر تی – ۲، انجام شد (همان شخصی که دی ا آر تی- ۱ را انجام داده بود) و آن بسیار موفقیت آمیز بود؛ آنها مردی را که آنژین (درد سینه ) داشت معاینه کردند. وقتی مردها درد سینه می گیرند خطر حمله قلبی در آنها در آینده بالا خواهد بود، بنابراین افراد را باید تحت معاینه جدی قرار داد و آنها ماهی و روغن ماهیرا بررسی کردند. روغن ماهی در واقع وضع را بدتر کرد. روغن ماهی به طور قابل توجهی بد بود بنابراین مردانی که روغن ماهی خورده بودند حملات قلبی بیشتری داشتند. 



Resigzed Image Click this bar to view the full image.



لازم نیست كه ماهی یا روغن ماهی مصرف کنید تا زنجیره بلند اسید چرب امگا- ۳ را بدست آورید؛ این اسیدها را بجای ماهی میتوان از منابع معمول گیاهی بدست آورد. برای مثال، تخم کتان و روغن کانولا دارای زنجیره کوتاه اسید چرب امگا- ۳ میباشند که بدن میتواند آنها را به زنجیره بلند برای "ای پی آ" تبدیل نماید. مدارک کمتری برای تولید "‌دی اچ آ" وجود دارد، ولی اگر مقدار قابل ملاحظه ای نیاز باشد، آنها را میتوان از جلبک های دریایی بدست آورد. اکنون مکملهای غذایی بسیاری مانند مغزها و سویا وجود دارند که شما از آنها اطلاع دارید.

مغزها و سویا و مواد مشابه به آنها؛ اما اینها آلفا لینولنیک اسید، زنجیره کوتاهتر امگا- ۳، و زنجیره کوتاهتر اسید چرب امگا- ۳ را برای شما فراهم میکنند که در واقع میتوانند به زنجیره بلند اسید ایکوزاپنتوانوئیک (ای پی ا) تبدیل شوند و این یک تغییر منطقی است، حدود ۵ درصد است و این واقعاً کاملاً کافی و موثر است.

مکملهای غذایی نیز در دسترس هستند که شامل "دی اچ آ" و "ای پی ا " هستند که از منابعی که ماهی ها نیز آنها را بدست می آورند، مشتق شده اند؛ از جلبک دریایی
اینها راه هایی هستند برای تولید زنجیره طولانی چربی ها که از منابع گیاهی و جلبکها نشات گرفته اند، آنها اکنون نیز در حال تولید هستند. آنها اکنون نیز برای شیر خشک کودکان بکار برده میشوند، بنابراین هیچ دلیلی وجود ندارد که چرا ما نباید بر روی این منابع بیش از آنچه که درحال حاضر استفاده میکنیم تمرکز کنیم.

احتیاج به خوردن ماهی برای تامین امگا- ۳ تاکنون ثابت نشده است.

بنابراین آنچه ما می گوییم اینست که زمان آن رسیده که تحقیقات خیلی دقیقی درباره این موضوع انجام شود، و اگر ما به این نتیجه برسیم که این واقعاً ضروری است که ما "دی اچ آ" و "ای پی آ" داشته باشیم، پس ما نباید اینها را از منابع دریایی (ماهی ها) بدست آوریم. ما می توانیم آنها را از منابع دیگری غیر از منابع دریایی یعنی منبع ماهی بدست بیاوریم. 

بعضی از تحقیقات دانشمندان نشان داده اند که این مواد می توانند برای جلوگیری از سکته قلبی و ازدیاد رشد مغز در کودکان کمک نمایند. بعضی از مردم، مکملها را به رژیم غذایی خود و یا به رژیم غذایی کودکانشان اضافه میکنند. با وجود این، نقش اساسی مکمل ها با روغن ماهی تاکنون به طور قطعی ثابت نشده است. 

اگر این اسیدها باید قسمتی از رژیم یک نفر باشند فرد باید آنها را از منابع دیگر غیر از ماهی، مانند مکملهای غذایی که این اسیدها را از جلبک ترکیب کرده اند بدست آورد. 

بدن ما در واقع می تواند مقدار قابل توجهی از زنجیره بلند اسید چرب امگا- ۳ "دی اچ ا"، "ای پی ا" را اگر نیاز داشته باشیم تولید کند. 

بیایید رژیم غذای مان و شیوه زندگی مان را به مسیر دیگری تغییر دهیم و یا رژیم غذایی و شیوه زندگی مان را به سمتی تغییر دهیم که بیشتر از منابع گیاهی بعنوان غذا استفاده کنیم. 

اثر زیست محیطی خوردن ماهی از دید دکتر دیوید جنکینس:

من عمیقاً در مورد جمعیت ماهی های اقیانوس های جهان نگران هستم. اگر انسانهای بیشتری تلاش کنند تا اسید چرب امگا- ۳ شان را از ماهی بدست آورند، ناپدیدی کنونی سریع ماهی ها از دریاهای مان تندتر می شود. 

من فکر میکنم مساله اینست که گونه های ماهی در سراسر دنیا هم اکنون تحت فشار سهمگینی هستند که خیلی از آن بعلت فعالیتهای انسانی است. دوستان من در این منطقه برآورد کرده اند که تا سال ۲۰۵۰ ذخیره ماهی ما در مقیاس جهانی تهی می گردد و این یکی دیگر از موارد مشکل آفرین انسانهاست. بیایید کمی فکر کنیم. 

بر اساس سازمان ملل در عملیات تجاری ماهیگیری سال ۲۰۰۵، ۹۰ میلیون تن ماهی از اقیانوس گرفته شد. ماهی ها در طی اقدامی که غیر زیست پایدار میباشد از آبها گرفته میشوند. 

به عنوان یک شهروند، چگونه می توانید این را تغییر دهید یا تلاش کنید که رهبران یا دولتها در اینمورد اقدامی کنند؟ 

راههای زیاد دیگری هستند که ما می توانیم اسید چرب امگا- ۳ را پیدا کنیم. ما مجبور نیستیم دریاها را از ذخایرشان خالی کنیم. من فکر می کنم راهی كه یک شهروند میتواند به طور فردی یا خصوصی در آن فعال باشد از طریق بحث و گفتگو است. من فكر می كنم این مهم است كه ما در میان خودمان مباحثه داشته باشیم و یكدیگر را زیر سوال ببریم. من فكر می كنم این شروع است. اغلب تغییراتی كه ما در گذشته داشته ایم؛ یعنی اغلب تغییرات اجتماعی با بحث و گفتگو رخ داده اند. من فكر می كنم این مناسب است.

صنعت ماهیگیری علاوه بر اثرات مخرب زیست محیطی اش بر روی اكولو‍ژی دریایی، موجب میشود که مصرف ماهی و تولیدات ماهی تأثیرات مخربی بر روی سلامتی انسان نیز داشته باشند. 



برای مثال، تحقیقی كه در "ژورنال آمریكایی همه گیر شناسی" در ۲۰۰۸ منتشر شده است اعلام كرد كه در بین زنان حامله دانماركی كه چربی ماهی مصرف كرده بودند كسانی که میزان بالایی از آنرا مصرف کرده بودند میزان "بى فنیل چند کلرى" (پى سى بى) در پلاسمای خونشان ۵۰ درصد بالاتر از کسانی بود كه میزان كمتری از چربی ماهی را مصرف نموده بودند. 
"بى فنیل چند کلرى" خیلی سمی است و یکی از عوامل سرطان شناخته شده است. تولید این ماده شیمیایی در ژاپن، انگلستان و خیلی از كشورها ممنوع می باشد. 
همچنین این تحقیق كشف كرده است كه میزان بالاتر استفاده از روغن ماهی، موجب میشود که نوزادان هنگام تولد کم وزن تر باشند. 
بالاخره، محققین آموخته اند كه بهترین راه برای حفظ سلامتی قلبمان اتخاذ یک رژیم گیاهی یا وگان است. برای مثال، دكتر كالدول اسسلستین، جراح سابق كلینیك مشهور جهانی كلیولند در آمریكا از طریق ۲۰ سال تحقیق ثابت كرده است كه تغییر به رژیم وگان به طور مؤثری می تواند از بیماری قلبی جلوگیری نماید. 


Resigzed Image Click this bar to view the full image.




منابع :


Dr. David Jenkins on the effects of food on health | U of T Research & Innovation


Faculty - Jenkins - Department of Nutritional Sciences





منبع فارسی متن و تصاویر : کانون انسان پاک، زمین پاک